Ornäs harvinaisuuksia tarjolla Bukowskis online huutokaupassa

 

Bukowskis huutokauppatalo myy osan Carl-Gustaf Hiort af Ornäsin suunnittelemien huonekalujen kokoelmasta ja suuren määrän muita suunnittelijan harvinaisuuksia 1950-1960-luvuilta. Myytävä kokoelma pohjautuu osittain Fasetti Oy:n keräämään kokoelmaan suunnittelijan malleista 1950-1960 luvuilta.
 
Online-huutokauppana 28.2.-10.3. toteutettavassa erikoishuutokaupassa on myynnissä lähes neljäkymmentä kohdetta, joista osa on alkuperäisessä vintagekunnossa ja osa on täydellisesti entisöityjä.

 
”Hiort af Ornäs suunnitteli kalusteistaan hyvin kestäviä, joten hänen suunnittelemansa yli 50 vuotta vanhat kalusteet ovat usein täysin käyttökuntoisia. Kuulen usein asiakkailtamme, jotka tuovat meille uudelleenverhoiltavaksi Ornäs kalusteita, että ne ovat niin kestäviä ja hyviä istua, että ne ovat siirtyneet sukupolvelta toiselle”, sanoo Janne Ylönen Fasetista.
 
Jokainen saa Bukowskis huutokaupassa ostetun esineen mukana Muotojen Mestari -kirjan, joka kertoo Carl-Gustaf Hiort af Ornäsin elämäntyöstä. Osa myytävistä tuotteista on myös Muotojen Mestari kirjassa.
 

KATSO TUOTTEET TÄSTÄ LINKISTÄ

 

”Muistan kun löysimme Kim-sohvan, jota olin etsinyt kokoelmaan joka kiven kolosta ja se löytyi Loviisasta, erään leskirouvan pihasaunan kamarista. Hän kertoi, kuinka olivat aikanaan kihlattunsa kanssa käyneet tilaamassa tuon sohvan rusettikaulaiselta herrasmieheltä lauttasaarelaiselta tehtaalta. Kerroin hänelle, että he olivat asioineet itse Carl-Gustaf Hiort af Ornäsin kanssa Puunveiston tehtaalla tuolloin. Nyt tuo sohva jatkaa matkaa täydellisesti ja mahdollisimman lähelle alkuperäistä entisöitynä. On tullut aika luopua museokalusteista, joita keräsimme kokoelmaamme vuosikaudet ympäri Suomea ja Ruotsia, kirjaa sekä uudistuotannon aloittamista varten. Nyt suuntaamme katseet kohti kansainvälisiä markkinoita ja jatkamme Hiort af Ornäsin aloittamaa tarinaa suomalaisten laatukalusteiden valmistajana ” kertoo Janne Ylönen Fasetista.
 
Carl-Gustaf Hiort af Ornäs oli suomalainen huonekalumuotoilija, joka johti omaa huonekalutehdastaan, Puunveistoa, 1940-luvulta aina 1970-luvulle saakka. Huonekalut valmistettiin Helsingin Lauttasaaressa ja yritys teki yhteistyötä lahtelaisen Nupposen huonekalutehtaan kanssa.
Hiort af Ornäs ei ollut huonekalutehtailija, joka tavoitteli taloudellisia pikavoittoja vaan idealisti, joka halusi kehittää kalusteiden valmistusta. 1950-luvulla Hiort af Ornäsin sanottiin olevan suunnittelija, joka pakotti huonekaluillaan muut suomalaiset kalustetehtaat nostamaan tuotteidensa laatua.
 
Hiort af Ornäsin jäädessä eläkkeelle 70-luvun puolivälissä, hänen elämäntyötään jatkoi Rolf Mesterton, Puunveiston tehtaanjohtaja. Hän jatkoi tiettyjen huonekalumallien valmistusta omassa yrityksessään 1980-luvun loppupuolelle asti, jonka jälkeen kalusteiden valmistus päättyi.
 
Vuonna 2015 Fasetti hankki kalusteiden malli- ja valmistusoikeudet Hiort af Ornäsin kalusteisiin ja aloitti niiden uudistuotannon. Uudistuotantona valmistetaan nyt jo useita Ornäs kalusteita. Uusimpana on Tukholman huonekalumessuilla lanseerattu Mandariini –tuoli vuodelta 1960, jonka valmistus aloitetaan kuluvan vuoden aikana.