Fasetti uudelleen julkistaa Tukholman sisustusmessuilla 60-luvulla suunnitellun Hiort af Ornäsin Mandariini-tuolin  

Suomalainen suunnittelija Carl-Gustaf Hiort af Ornäs sai aikanaan vanhoista vossikkakärryistä idean Mandariini-tuolin muotoiluun. 1960-luvulla tuolia myytiin yksityiskotien lisäksi paljon myös pankkeihin, hotelleihin ja rahtilaivoille.Vuoden 2019 aikana hollolalainen perheyritys Fasetti Oy alkaa valmistaa ajatonta Mandariini-tuolia yli 40 vuoden tauon jälkeen.

Carl-Gustaf Hiort af Ornäs sai aikanaan idean Mandariini-tuoliin vanhoista vossikkakärryistä ja kerrotaan, että hän olisi muotoillut ensimmäisiä hahmotelmia paperista origamityyliin oman keittiön pöytänsä ääressä. Hiort af Ornäs oli työssään tinkimätön. Kuten kaikkien tuoliensa, myös Mandariinin suunnitteluprosessi oli pitkä. Hän valmisti siitä paperi-, kipsi- ja savimalleja ennen kuin tuolin tuotanto alkoi. Suunnittelijan tärkeimpiä kriteereitä tuolille olivat istumamukavuus ja esteettinen kauneus joka suunnasta. Mandariini-tuoli valmistettiin samalla metodilla kuin viime vuosina uuteen suosioon noussut Siesta lepotuoli; sen runkona oli muotissa taivutettu vaneri, joka mahdollisti kalusteelle mielikuvitukselliset muodot tinkimättä kestävyydestä. 

Mandariini-tuolin erikoisuus oli sen pyörivä teräsjalka, jossa oli jalopuuvuoraus. Koska Mandariini oli käytännöllinen ja hyvin kestävä sekä muotoilultaan moneen käyttöön sopiva, se oli aikanaan suosittu niin julkisissa tiloissa kuin kotikäytössäkin. 1960-luvulla tuolia valmistanut Puunveisto Oy toimitti sitä suuria määriä muun muassa laivoille.

Mandariini tuolia ei ole valmistettu yli neljäänkymmeneen vuoteen. Hollolalainen perheyritys Fasetti Oy julkaisee tuolin uudelleen Tukholman huonekalumessuilla 6.2. ja aloittaa sen valmistuksen vuoden 2019 aikana. Tuoli kuuluu Ornäs tuoteperheeseen, jossa on useita Hiort af Ornäsin suunnittelemia designklassikkokalusteita, joiden valmistuksen yritys on aloittanut uudelleen. Tunnetuin näistä on vuonna 1952 suunniteltu Siesta lepotuoli.

Yritys on järjestänyt myös pari kertaa Hiort af Ornäsin vanhojen kalusteiden näyttelyn sekä kustantanut kirjan hänen elämästään ja tuotannostaan haluten näin kunnioittaa edesmennyttä suunnittelijaa, joka ei aikanaan halunnut tehdä itsestään suurta numeroa, vaan keskittyi enemmän tuotesuunnitteluun sekä oman tehtaansa johtamiseen.

Mandariini-tuolista tehdään 50 kappaleen messinkilaatalla merkitty, numeroitu ensisarja ennakkotilaajille ja keräilijöille. Tuotoilla katetaan projektin mallinnus ja valmistuskustannuksia.

”Nyt on mahdollisuus tukea suomalaista käsityötä ja olla mukana herättämässä henkiin merkittävän suomalaisen muotoilijan vanha tuolimalli”, sanoo yrittäjä Janne Ylönen Fasetista.