NÄYTTELY RUOKAPÖYTÄ

Hiort af Ornäs suunnitteli Näyttely-sarjan vuonna 1955 osaksi Suomen suurlähetystöjen tyyppisisustusta. Sarjan huonekalut sopivat tasapainoisen kauniisti toisiinsa ja toimivat erityylisissä sisustuksissa yhtä hyvin myös itsenäisinä elementteinä. Näyttely-ruokapöydästä ja tuoleista koottu ruokailuryhmä on yhteneväinen kokonaisuus. Linjakkaan muotokielensä ansiosta Näyttely-ruokapöytä rinnastuu kauniisti myös muihin ruokapöydäntuoleihin. Myös Näyttely-tuolit on helppo yhdistää monen tyylisiin ruokapöytiin.

Tulevana syksynä Ornäsin malliston Näyttely-sarja kasvaa ja täydentyy Carl-Gustaf Hiort af Ornäsin (1911-96) suunnittelemilla 1950-klassikoilla, massiivipuurunkoisilla Näyttely-ruokapöydällä ja -tuoleilla. Aiemmin uudelleen julkaistu siro ja monikäyttöinen Näyttely-vitriini jatkaa Ornäsin mallistossa.

Vuonna 1955 suunnitellut Näyttely-tuoli ja Näyttely-ruokapöytä ovat suomalaisen muotoilun taidonnäytteitä, jotka nostavat yksityiskohtaisen viimeistelyn ja puusepänosaamisen pääosaan. Minimalistisen linjakas Näyttely-ruokapöytä on muodoltaan kuin pöydän arkkityyppi, josta taidokkaasti viimeistellyt yksityiskohdat tekevät ainutlaatuisen. Pöytälevyn vaakaviilutus rytmittää pöydän pintaa ja toimii kiinnostavana kontrastina pöydän pelkistetylle muodolle. Näyttely-tuolin selkänojan taidokas nahkapunos on puolestaan olennainen osa tuolin identiteettiä. Käsin punottu selkänoja antaa massiivipuurunkoiselle tuolille hienostuneen ilmeen. Samalla se toimii visuaalisena vastavetona tuolin minimalistisille linjoille. 

Näyttely-ruokapöytää saa neljässä eri puulajissa, pähkinä-, mahoni-, tammi-, ja koivurungolla. Pöytälevyn pituusvaihtoehdot ovat: 170cm, 220cm tai 280cm. Kiinteän pöytälevyn lisäksi Näyttely-ruokapöydästä on myös jatkettava versio. Kahden, à 60 cm jatkopalan ansiosta pöydän pituutta voi halutessaan kasvattaa. Jatkopaloissa on yhtenäinen reunasokkeli ja jatkomekanismeissa teräskiskot sekä kuulalaakerit, jotka takaavat moitteettoman käyttömukavuuden.  

Näyttely-tuolien runko on massiivitammea, jonka ilme muuttuu pintakäsittelyn mukaan. Runkoa saa lakattuna, valkolakattuna tai mustaksi petsattuna. Selkänojan nahkapunokseen voi valita käsittelemätöntä nudenahkaa tai konjakin tai mustan sävyistä nahkaa. Istuinosan nahkaverhoiluksi voi valita samoja sävyjä. Istuinosan kangasverhoiluvaihtoehtona on Lauritzonin Flax -pellavakangas, jonka sävyissä löytyy valinnanvaraa raakapellavasta, okran ja harmaan sävyihin sekä hiilenmustaan. 

Näyttely-sarjan huonekaluissa muotoilijan suunnitteluperiaatteet tulevat hienosti näkyviksi. Hiort af Ornäs oli suomalaisen muotoilun pioneeri, jonka luovuttamattomia periaatteita olivat jäljittelemätön muotokieli, laatu, käsityötaito ja yksityiskohtainen viimeistely. Hän perusti vuonna 1945 Helsingin Lauttasaareen puusepäntehtaan voidakseen tehdä saumatonta yhteistyötä puuseppien kanssa. Tämän päivän Ornäs jatkaa muotoilijan viitoittamalla tiellä. Laatu syntyy samoista periaatteista kuin Hiort af Ornäsin aikana. Huonekalut valmistetaan perinteitä kunnioittaen Suomessa, Hollolan verstaalla, parhaista mahdollisista materiaaleista. Massiivipuurunkoisen Näyttely-tuolin selkänojan punontatyöhön ja istuinosan verhoilutyöhön kuluu käsityöläiseltä kokonainen työpäivä.